četrtek, 6. maj 2021

Fiorella De Maria - Speča priča

 

Založba Družina, Ljubljana, 2021
V majhni, mirni angleški vasici Sutton Westford je bilo zelo malo družabnih dogodkov, če sploh kateri. Zato so se vaščani veselili vsakoletnega praznovanja Marijinega vnebovzetja. Na posestvu dominikanskega samostana Saint Mary, so priredili vrtno zabavo. Prinesli so hrano in pijačo, se zabavali, pogovarjali in spoznavali, kajti vsi vaščani niso bili od nekdaj tam. 😎

Posebno zanimanje je veljalo krhki in bledični ženi vaškega zdravnika dr. Paigea. Marie ni veliko govorila, rada se je sprehajala po samostanskem vrtu in se držala bolj sama zase. Vaščanom se je zdelo, da živi v neprestanem strahu, kar se je izkazalo za resnično.

V hiši, ki jo je najel danski umetnik in vojni veteran Johannes, tega najdejo ustreljenega, ob njem pa hudo pretepeno in komaj živo Marie. Kaj se je zgodilo, kdo je pretepel Marie in ubil Johannesa?

Primer prevzame inšpektor Applegate in takoj aretira dr. Paigea kot glavnega osumljenca. Vseskozi se v razjasnitev zločina vtika amaterski "inšpektor" oče Gabriel, menih iz dominikanskega samostana. Gabriel ne verjame v krivdo zdravnika, ki ga ima za dobrosrčnega človeka in dobrega zdravnika. Vse bolj ugotavlja, da vsi akterji, ki naj bi bili vpleteni v dogajanje niso to za kar se izdajajo. Vsak ima svoje skrivnosti. Ni dolgo kar se je končala druga svetovna vojna in vsak na svoj način celi rane. 

Marie in Johannes imata na roki vtetovirano številko. Preživela sta koncentracijsko taborišče in vse grozote, ki so se tam dogajale. Toda na kateri strani in v kakšni vlogi je bil vsak od njiju. 

Ni čudno, da je Marie živela v strahu. Veliko krvnikov je bilo živih in roka pravice jih ni dosegla. Za take so taboriščniki nevarni, lahko bi jih ovadili, zato je bolje, da udarijo prvi. 

Gabriel uspešno razreši in odvije zamotani klobčič skrivnosti in sprenevedanj. 

Ocena: 4,5/5

Katedrala sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu

Fiorella De Maria

Speča priča

Naslov izvirnika:

The sleeping witness:

A Father Gabriel Mystery

Prevod:

Marko Nzonbandora

Založba Družina, Ljubljana, 2021

155 strani




'Gabriel se je obrnil in odšel. Kasneje, ko je žalostni dogodek opisoval policiji, je bil hvaležen za to, da so mu srednja leta začela nekoliko megliti spomin. Pozabil je na oklevanje, da bi dr. Paigea pustil samega na prizorišču zločina, in popolnoma pozabil povedati inšpektorju Applegatu, da je slišal dobrega zdravnika reči: "Moj Bog, vsega sem jaz kriv."' (Odlomek iz knjige, stran 40)

Slovenija
Nekdanji dominikanski samostan v Gornjem Gradu.

Fiorella De Maria se je rodila na Malti. Kot enoletna dojenčica se je s starši preselila v Anglijo. Študirala je angleško književnost na univerzi v Cambridgeu. Prvo knjigo je izdala leta 2003. Pisateljica živi v Surreyu z možem, imata štiri otroke, vsi skupaj pa psa Montyja. 😊 (fiorellademaria.com)

Ni komentarjev :

Objavite komentar