sobota, 15. oktober 2022

Ragnar Jonasson - Zatemnitev

 

Založba Učila, Tržič
Ari Thor Arason je še vedno policist na policijski postaji v Siglufjorđurju, na skrajnem severu Islandije. Mrzle in dolge zime z obilico snega, dolga obdobja dnevne svetlobe, še hujša je nekaj mesečna tema. Na vse se je navadil. Vsaj vulkanskega pepela, ki je pokril Reykjavik in okolico, na severu niso imeli.

Sodelavci in meščani ga še vedno radi dražijo in ga kličejo "častiti", saj je nadobudni policist sprva študiral za duhovnika. Tega zbadanja se nikakor ne more navaditi.

Mirno obdobje se je končalo z obvestilom, da so ob vili v gradnji našli truplo. Žrtev krutega umora je bil Elias Freysson, gradbenik, ki je s svojo skupino sodeloval pri gradnji bližnjega tunela.

Eliasa in njegove sodelavce so imeli za pridne in dobre delavce. Tekom preiskave umora pa se je izkazalo, da je vodja skupine še marsikaj drugega. A nič od tega ni bilo dobro. 

Njegov zadnji  "poslovni podvig" je bil pripeljati iz azijskih držav mlada, lepa dekleta. Novačili so jih za pošteno delo in ker so bile iz revnih družin, so ponudbo z veseljem sprejele. Elias je pripeljal dekle iz Indije. Začasno jo je zaprl v majhen prostor brez oken. Enkrat na dan ji je prinesel hrano in vodo. Naenkrat pa ga ni bilo več. Bil je umorjen. Dekle je ostalo brez hrane in vode, zaklenjena za težkimi železnimi vrati. Bo preživela? Jo bodo pravočasno rešili?

Še ena napeta kriminalka izpod peresa islandskega pisatelja in pravnika Ragnarja Jonassona. Komaj čakam tretji del 😎

Ocena: 4,5/5 


Ragnar Jonasson
Zatemnitev

Naslov originala:
Myrknaetti

Prevod:
Maja Prevolnik

Založba Učila, Tržič, 2022
276 strani


'Bila je presrečna, ko je letalo po dolgi poti naposled pristalo na Islandiji. Pokrajina, ki jo je pozdravila, ji je bila popolnoma neznana, saj česa takšnega še nikoli ni videla. Pristala sta ob polnoči, vendar je bilo začuda še vedno svetlo. Imela je občutek, da se ji bo v tej neznani deželi dobro godilo.' (Odlomek iz knjige Zatemnitev, islandskega pisatelja in odvetnika Ragnarja Jonassona, stran 161)

Slovenija, Primorska
Naravni park Škocjanski zatok in Koper


Serija Temačna Islandija


Ni komentarjev :

Objavite komentar