ponedeljek, 28. december 2020

Erle Stanley Gardner - Krivoprisežna papiga

 


Perry Mason je bil odvetnik s svojo odvetniško pisarno in nepogrešljivo sodelavko Dello Street. Ni bil nek "navaden" odvetnik, ki bi pripravljal pogodbo za hipoteko ali podobno. Če pa je šlo za umor, potem pa ja. Take primere je z zadovoljstvom sprejemal. 

Tako se je nekega dne v čakalnici znašel Charles W. Sabin, ki ni bil nihče drug kot sin bajno bogatega Fremonta C. Sabina, ki so ga brutalno umorili v njegovi planinski koči. 

Fremont je prepustil upravljanje podjetij svojemu sinu, sam pa se je posvetil bolj lagodnemu življenju, kjer denar ni igral glavne vloge. Najraje je ribaril. Ko se je začela sezona ribolova, je največ časa preživel v svoji koči kjer mu je družbo delal papagaj Cazanova. Na žalost pa je v koči tudi tragično končal.

Perry Mason s svojo ekipo prevzame primer, ki je poln preobratov. Kdo je ubil Fremonta? Kandidatov je kar nekaj. Njegova zadnja žena Helena Sabin s katero se ločujeta ali pa je to njen sin. Pojavi se še ena Helena. Knjižničarka Helena Monteith, ki trdi, da se je pred kratkim poročila s Fremontom. In kje je papiga, ki je kar naprej ponavljala: "Umakni pištolo, Helena! ... Ne streljaj! ... Moj bog, ubila si me!" V koči so našli papigo, toda ta ni bila prava. Je Helena morilka? Ampak katera od dveh Helen je morila? Če sploh katera. Mogoče je papiga krivo pričala in je morilec nekdo tretji 😎

Odlično branje do zadnje strani.


Podkoren

Erle Stanley Gardner

Krivoprisežna papiga

Naslov izvirnika:

The Case of the Perjured Parrat

Prevod:

Zdenka Lovec

Državna založba Slovenije, Ljubljana, 1983

214 strani

'Stari Sabin je podaril dobrodelnim ustanovam več kot pol milijona dolarjev, vendar pod pogojem, da imajo od tega denarja koristi le tisti, ki jih je življenjska borba prizadela, se pravi invalidi, stari in bolni. Za tiste, ki se še lahko borijo, stari Sabin ni hotel skrbeti, kajti pravica do boja je - po njegovem - privilegij. In če nekomu vzameš to pravico, je toliko, kot bi mu vzel življenje.' (Odlomek iz knjige, stran 10)

Volarje, ribarjenje na reki Soči

Erle Stanley Gardner (17. julij 1889. Malden, Massachusetts, ZDA - 11. marec 1970. Temecula, Kalifornija). Bil je odvetnik in pisatelj. Odvetnik Perry Mason nastopa kar v osemdesetih romanih. Žal pa v Sloveniji lahko najdemo okoli deset, ki se jih je ohranilo v knjižnicah, v različnih jezikih. Upam, da se najde založnik, ki bo ponovno izdal te odlične kriminalke. 


Ni komentarjev :

Objavite komentar