ponedeljek, 2. avgust 2021

Robert Galbraith (J.K.Rowling) - Nemirna kri

 

Slavni detektiv Cormoran Strike, ki mu mimogrede sploh ni do slave, in njegova partnerka v agenciji, detektivka Robin Ellacott, prevzameta primer, ki se je zgodil pred štirimi desetletji. Takrat je brez sledu izginila devetindvajsetletna zdravnica in mati enoletne deklice, Margot Bamborough.

Najame ju njena hči Anna. Imela je lepo otroštvo in dobro mačeho, a kljub temu se že dolga leta sprašuje, kaj se je zgodilo z njeno mamo. Detektiva se zavedata, da je po tako dolgem času na voljo bolj malo sledi. Nekatere priče, ki bi lahko kaj vedele so že umrle, nekatere pa tudi izginile. 

Dogovorijo se za enoletno raziskovanje primera. Če agenciji ne uspe odkriti kaj se je zgodilo z Margot, bodo primer opustili. A trmasta in zagnana detektiva sta zmožna marsičesa. Jima bo uspelo rešiti tako star primer? Vse je možno.

Poleg tako starega primera imata Cormoran in Robin tudi osebne težave, ki jih je prav tako potrebno rešiti. Robin se ločuje in mož ji nagaja in zavlačuje ločitev z nemogočimi zahtevami. 

Cormoranu pa umira teta, mamina sestra, ki je njega in polsestro, vzgajala kot svoja lastna otroka. Velikan je žalosten in pretresen. Teto je imel rad, bila jima je najboljša mati na svetu. Kruta bolezen jima jo bo sedaj vzela. 

Zelo dolg detektivski roman, poln zapletov in preobratov, a nikakor ne dolgočasen. 😎

Ocena: 5/5


Robert Galbraith

Nemirna kri

Naslov izvirnika:

Troubled Blood

Prevod:

Tina Stanek

Mladinska knjiga, Založba, Ljubljana, 2021

Zbirka Krimi

903 strani


'Striku je treznemu odleglo, da ni storil, kar mu je prigovarjal viski. Verjetno bi z alkoholom podžgano ravnanje grenko obžaloval, ker bi ga stalo prijateljstvo, ki je brez primere. Vendar se je v trenutkih šibkosti spraševal, ali se Robin zaveda, kako malo je manjkalo, da bi zaplavala v vode, dotlej nedostopne, kot bi jih varovala bodeča žica. Kaj bi rekla, če bi vedela, da se je, tik preden je Barclay prižgal luč, poskušal spomniti, kdaj je nazadnje zamenjal posteljnino?'  (Odlomek iz knjige, stran 723)



Robert Galbraith - J.K.Rowling: Smrtonosna belina


Ni komentarjev :

Objavite komentar