petek, 23. december 2022

Tadej Golob - Koma


Založba Goga, Novo mesto
Koma. Ko se resničnost spremeni v fikcijo. Ali kot radi rečemo, vsako slabo za nekaj dobrega. Avtor serije kriminalk s Tarasom Birso v glavni vlogi, Tadej Golob je kot alpinist v bohinjskih gorah doživel hudo nesrečo. Utrpel je precej zlomov, a ga je reševalcem in zdravstvenemu osebju, na njegovo srečo, uspelo rešiti. 

Višji kriminalist ljubljanske policije, Taras Birsa, je tudi strasten alpinist, kolesar, obožuje tek. Podvige v himalajskih stenah je opustil zaradi otrok in družine. Na srečo se mu tam ni zgodilo nič hujšega. Zgodilo pa se je, za izkušene alpiniste "mala mal'ca gori", na Polhograjski Grmadi

Taras Birsa je zdrsnil in utrpel kar triindvajset zlomov. V ljubljanskem kliničnem centru je bil nekaj časa v komi in njegovo življenje na nitki. Ko se je zbudil, pa se ni spomnil ne nesreče ne časa pred njo. Nič od nič. Zbudil se je v čas koronske krize in dolgotrajnega okrevanja po nesreči.

Sodelavka Tina mu je v pisni obliki natančno opisala dogodke in osumljene osebe, da bi se spomnil primera umora novinarja, ki so ga raziskovali pred nesrečo. Nastala je prava mala knjiga, v kateri je Tina prepletla tudi stare primere. Zelo pogosto se pojavlja fatalna lepotica iz Doline rož, Klara Zupet.

Taras Birsa počasi a vztrajno okreva. Počasi in po koščkih se vrača tudi spomin. Čedalje bolj se sprašuje, ali je res doživel nesrečo ali pa ga je nekdo poskušal umoriti. Verjetno bo kmalu nadaljevanje. 😎

Ocena: 4/5


Slovenija, Gorenjska
Ferata Mojstrana


Tadej Golob
Koma


Založba Goga, Novo mesto, 2022

426 strani




'Taras je medtem ležal doma in se trudil brati. Literaturo. Zdržal je največ petnajst minut. Po tem ni vedel, ali je odložil knjigo zaradi poškodbe ali zato, ker mu preprosto ni bilo več do branja. Zdelo se mu je, da je celo dosje o primeru Krep v rokah držal dlje. Razumel je vse, spomnil se pa, če je bil pošten, ni ničesar. Polistal je po Tininem izdelku.' (Odlomek iz knjige Koma - Tadeja Goloba, stran, 157)

Mangart z glavo v oblakih 😉




Ni komentarjev :

Objavite komentar