ponedeljek, 15. avgust 2022

Miodrag Majić - Otroci zla


Zbirka Krimi - Mladinska knjiga, Ljubljana, 2022
Napeto in srhljivo branje od prve do zadnje strani. Srbski sodnik Miodrag Majić je postavil dogajanje svojega prvenca in  kriminalnega romana Otroci zla, v Beograd.

V razkošni beograjski vili najdejo, na grozovit način umorjenega Radovana Kovača. V stisnjeni dlani so našli cekin. Ubiti je bil poslanec državnega zbora in predsednik vplivne koalicijske stranke. V zelo kratkem času najdejo domnevnega morilca. Osumljenec je 20-letni Dragan Pažin, ki je bil vodja varovanja umorjenega Radovana Kovača. Glavna priča tožilstva, Mira Kovač, bivša žena umorjenega, trdi, da je v noči umora videla osumljenca, ki je bežal iz hiše.

Zdelo se je, da bo zadeva zelo hitro rešena. Priča in vsi najdeni dokazi na prizorišču so kazali, da ima tožilstvo pravega osumljenca. Da obramba ne bi zavlačevala, namestnica javne tožilke Ana Basta prosi svojega nekdanjega partnerja in odvetnika kazenskega prava Nikolo Bobića, da prevzame obrambo obtoženega. Milo rečeno, zelo nenavadna prošnja a uslišana.

Nikoli Bobiću je zadeva dišala po politično motiviranem umoru, zato sprva ni želel sprejeti obrambe. S takimi primeri se on ne ukvarja. Če pa njegova Ana to želi, se bo pa ja potrudil. 😎 Nikoli niti na kraj pameti ne pade v kaj se je vpletel. Dragana reši obtožbe in izpustijo ga na prostost. Nikola pa si nakoplje jezo tožilstva pa še koga. Umori se nadaljujejo. Ubijejo preiskovalca, ki ga je Nikola po tihem imel za morilca. Tudi ta ima v dlani cekin. Umor podtaknejo Nikoli saj se je preveč vneto lotil odrivanja morilca. 

Nikola se skrije. S pomočjo prijatelja detektiva poskušata ugotoviti kaj pomeni cekin, ki sta ga imela umorjena v roki. Zdi se mu, da je to ključ do odkritja morilca. Cekin ju pripelje do Bosne in krvave vojne, ki se je dogajala v devetdesetih letih. Oba umorjena sta v vojni sodelovala. 

Kaj pa, če je vse res 😎

Ocena: 4/5

Slovenija, Primorska


Miodrag Majić
Otroci zla

Naslov izvirnika:
Deca zla

Prevod:
Tanja Bulajić

Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2022

Zbirka Krimi

440 strani"Edini odvetnik, ki sem ga hotel za svojega sina, ste vi. Če mu ne morem priskrbeti obrambe, ki bi mu po mojem prepričanju pomagala, je vseeno, kako bo ime njegovemu zagovorniku v postopku, v katerem ga bo sistem zagotovo poslal v nezasluženi zapor. V vsakem primeru hvala, da ste me sprejeli in prisluhnili moji zgodbi." (Odlomek iz knjige Otroci zla, srbskega avtorja in sodnika Miodraga Majića, stran, 44)

narava


Ni komentarjev :

Objavite komentar