sobota, 15. april 2023

Agatha Christie - Zabava za noč čarovnic

 

Slavna pisateljica detektivskih romanov Ariadne Oliver se je udeležila otroške zabave za noč čarovnic. Zabava je bila uspešna. Otroci so se zabavali v številnih igrah. Ko so se po zabavi odpravili domov, nikjer niso našli Joyce. Upali so, da se je sama odpravila domov, čeprav je bilo to zelo nenavadno. 

Končno so jo našli v knjižnici. Tam so imeli otroci igro z jabolki v kovinskem vedru, v katerem je bila tudi voda. Joyce so umorili. Nekdo je njeno glavo držal pod vodo, dokler se ni utopila. Gospa Ariadne Oliver je bila zelo pretresena. Kdo je to storil? Še vedno v šoku je poklicala svojega najboljšega prijatelja, slavnega detektiva Hercula Poirota. Če kdo, bo on rešil ta nenavadni umor.

Hercule Poirot nad večernim obiskom prijateljice ni bil ravno navdušen. A njena pripoved je navdušila njegove sive celice. Z veseljem bo prevzel primer. Razrešil bo umor.

Poirot je izvedel, da je bila dvanajstletna Joyce dekle, ki se je zelo rado hvalilo in marsikdaj tudi na veliko lagalo. O tem so se vsi vprašani strinjali. To je bil njen edini greh. Zakaj bi jo zaradi tega umorili. 

Ko so pripravljali zabavo za noč čarovnic, je Joyce povedala, da je bila nekoč priča umora. Dve uri za tem jo najdejo umorjeno. Ali tokrat ni šlo za še eno njeno laž in je resnično videla umor. Očitno je morilec med njimi. Ustrašil se je, da bi ga Joyce izdala, zato je umoril tudi njo. Na dan pridejo izginotja in umori izpred dveh let. So povezani, je dekle videlo, kdo je bil takratni morilec. Vse je možno. Naj bo še tako zapleteno in prepleteno, najboljši detektiv na svetu, čeprav že malo v letih, bo zadevo razpletel in zadostil pravici, kajti samo ta je zanj pomembna.

Ocena: 5/5


Agatha Christie
Zabava za noč čarovnic

Naslov izvirnika:
Hallowe'en party

Prevod:
Irena Matović

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2013
Zbirka Krimi
300 strani



'Za Hercula Poirota ni bilo zelo značilno, da bi spraševal druge ljudi za mnenje. Običajno je bil precej zadovoljen s svojim lastnim. Vendar pa so nastopili trenutki, ko je napravil izjemo. To je bil eden takšnih trenutkov. S Spenceom je že imel krajši pogovor in potem je stopil v stik s podjetjem za najem avtomobilov. Zatem je imel s svojim prijateljem še en krajši pogovor in nato še z inšpektorjem Raglanom, potem se je odpeljal.'
(Odlomek iz knjige: Agatha Christie - Zabava za noč čarovnic, stran 259)

Slovenija
Botanični vrt Ljubljana - anemona



Ni komentarjev :

Objavite komentar