četrtek, 27. april 2023

David Baldacci - Mesto padlih

 

Uspešna preiskovalca in svetovalca pri FBI, Amos Decker in Alex Jamison, se na šefov "ukaz" odpravita na zaslužen dopust. Ker Decker ne ve, kam bi šel, ga Alex povabi, da skupaj obiščeta njeno sestro in malo nečakinjo Zoe. V mestecu Baronwille, v Pensilvaniji, naj bi v miru preživela nekaj dni. 

Njuno brezskrbno počitnikovanje se dokaj hitro konča, saj Decker v sosednji, zapuščeni hiši najde dve moški trupli. Izkaže se, da sta bila policista pod krinko, ki sta preiskovala trgovino z mamili. V kratkem času so bili umorjeni še štirje. Šest nenavadnih umorov, med njimi ne najdejo nobenih vidnih povezav.

Sčasoma ugotovijo, da vsi umori vendarle imajo neki skupni imenovalec. Vse sledi vodijo v razpadajoči dvorec na vzpetini nad mestom. V njem životari zadnji potomec, nekoč bogate družine, ki je ustanovila mesto, John Baron IV.

John je bil obetaven študent, izjemen športnik, pameten in prijeten mladenič, ki je imel zagotovljeno uspešno prihodnost. Vse se spremeni, ko mu v nenavadni avtomobilski nesreči umreta oba starša. Edini dedič bogastva, ki ga že nekaj časa ni več, podeduje zgolj dolgove. Rudniki in tovarne, ki so prinesle bajno bogastvo, so že zdavnaj v rokah novih lastnikov. Kljub temu odpuščeni delavci za svojo bedo krivijo zgolj Johna, ki tudi sam živi v bedi.

Johna osumijo umorov in ga zaprejo. Ko umorijo tudi sestrinega moža in poskušajo umoriti tudi Jamison in Deckerja, se slednja zavesta, da želi nekdo vse umore podtakniti Johnu. In do sedaj mu to prav dobro uspeva. Bo Jamison in Deckerju uspelo odkriti pravega storilca 😎 

Napeto do konca in naprej. 😉

Ocena: 4,5/5

Slovenija
Detajl Plečnikove krstilnice


David Baldacci
Mesto padlih

(Amos Decker 4#)

Naslov izvirnika:
The fallen

Prevod:
Maša Sitar

Založba Učila, Tržič, 2023

447 strani
'Čeprav ju zaradi bučanja nevihte ni mogel slišati, je vedel, da ženski v hiši, ena zelo mlada in druga stara komaj nekaj čez trideset let, ena brez očeta in druga ovdovela, verjetno še vedno jokata kot dež. V mislih ju je videl, sključeni in objeti, kakor da se na vso moč trudita, da bi tisto malo, kar sta še premogli v sebi, ostalo vsaj malo nedotaknjeno in delujoče.'
(Odlomek iz knjige Mesto padlih - David Baldacci, stran 173)

Ni komentarjev :

Objavite komentar